top of page

VERDEN I BEVÆGELSE

ANBEFALEDE ARTIKLER

January 03, 2023

Organdonere skal i fremtiden erstattes af 3D-printere

Forskere arbejder på en 3D-printer, der kan printe fuldt funktionelle organer, som er ligetil at sætte ind i kroppen. 

February 23, 2023

Ny teknologi: Udskift din krop

Den italienske kirurg Sergio Canavero vil foretage verdens første menneskelige hovedtransplantation allerede i 2017.

Please reload

Ny protese på vej: ligeså god som den ægte vare?

 

Kunstig hånd skaber nye muligheder for handicappede. De vil nemlig med ny teknologi kunne få følingen tilbage med deres tabte lemmer – dog i form af et kunstigt fremstillet stykke mekanik.

Af Mette Bak og Lise Bruun

 

I år 2025 lanceres LifeHand, en protese som giver følingen tilbage, og virker stortset som en rigtig hånd. Det lyder måske som science fiction, men allerede nu har håndprotesen givet følingen tilbage til danskeren Dennis Aabo Sørensen, der manglede sin venstre hånd. Nu giver han forskerne fra Lausanne i Schweiz mulighed for at videreudvikle deres opfindelse, så resten af verden kan få tilbuddet om en ny hånd. Det er et af verdens bedste universiteter, École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL), som har udviklet hånden.

 

Den mekaniske hånd

 

Hånden føler og styres via de fire indopererede elektroder på fire forskellige nervebaner i patientens overarm. Disse elektroder forbindes til den mekaniske hånd og på den måde er der en sammenkobling mellem hjernen og den hånden. Når robothånden rører ved noget, sender den signaler til hjernen om form og hårdhed af objektet. Det tager 100 millisekunder at sende et signal, dvs. at man ikke opfatter at der er ventetid, ligesom ved en rigtig hånd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illustration af sammenkobling mellem elektroder og nervebaner.
 

Dennis fik håbet tilbage

 

 

                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremtidens proteser?                                                                

 

I dette øjeblik er den følende robothånd fra LifeHand blot en betatype og giver ikke fuld følsomhed som en ægte hånd. Med flere elektroder til forskellige nervebaner vil følsomheden dog nærme sig en virkelig hånds, og måske endda blive bedre. Føleteknologien vil være klar allerede om 5-15 år og vil hjælpe mange handikappede i deres hverdag. Teknologien kan videreudvikles til andre proteser som for eksempel ben og arme, men det kommer til at tage tid at udvikle ud fra en metode specialiseret til hænder. Prisen er endnu ukendt, men vil med høj sandsynlighed holde privatforbrugeren fra at købe deres personlige armforlængelse, til at starte med. Dog med et tilskud fra staten vil vi måske snart kunne se følende “cyborgs” som Dennis Aabo Sørensen gå rundt i de danske gader.


 

Kilder:

http://robohub.org/lifehand-2-prosthetic-grips-and-senses-like-a-real-hand/

http://politiken.dk/forbrugogliv/digitalt/forbrugerelektronik/ECE2201901/dansker-faar-ny-robothaand-der-kan-foele/

http://www.dr.dk/nyheder/indland/robothaand-fik-dennis-til-foele-igen-det-var-surrealistisk

https://www.youtube.com/watch?v=W6T9tD7rQEA

 

“Når jeg aktiverede sensorerne på hånden, fik jeg feedback, og min manglende hånd, eller hvordan man nu skal formulere det, snakkede lige pludselig sammen med min hjerne igen.” sagde Dennis Aabo Sørensen, da han første gang afprøvede robothånden LifeHand 2. Dennis Aabo Sørensen mistede sin venstre hånd i en fyrværkeriulykke i 2004. Sørensen rettede henvendelser til en professor på Aalborg universitet, derefter blev han underlagt en række tests sammen med 30-40 andre, og han blev som den eneste valgt ud til at deltage i forsøget. Han tilbragte 2 uger i et laboratorium i Rom, hvor han testede hånden. I dag savner han sin nye, mekaniske kropsdel, men han er sikker på, at det er fremtiden inden for proteser.

Dennis prøver hånden

bottom of page