top of page

VERDEN I BEVÆGELSE

ANBEFALEDE ARTIKLER

January 03, 2023

Ny protese på vej: Ligeså god som den ægte vare?

Kunstig hånd skaber nye muligheder for handicappede. De vil nemlig med ny teknologi kunne få følingen tilbage med deres tabte lemmer – dog i form af et kunstigt fremstillet stykke mekanik. 

February 23, 2023

Ny teknologi: Udskift din krop

Den italienske kirurg Sergio Canavero vil foretage verdens første menneskelige hovedtransplantation allerede i 2017.

Please reload

Organdonere skal i fremtiden erstattes af 3D-printere

 

Forskere arbejder på en 3D-printer, der kan printe fuldt funktionelle organer, som er ligetil at sætte ind i kroppen.

Af Rune Willén

 

 

 

 

 

 

 

 

¨

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fremtidens alkoholikere vil kunne erstatte deres slidte lever med en ny, lavet af deres egne stamceller.

Storrygere kan få bygget en helt ny, ren lunge.

Og dele af hjertet kan erstattes hos patienter med hjertefejl, eller de kan få et helt nyt.

Alt dette lyder måske langt ude, men det kan blive en realitet med 3D-printere. De første forsøg er allerede i gang i USA, hvor professor Gabor Forgacs leder forskningsteamet. Metoden de benytter, bygger på samme princip som en blækprinter. Først lægges et lag af en særlig gelé, hvor celler kan leve, kaldet biopapir. Derefter lægges små dråber af bioblæk, bestående af levende celler, ned i det tynde lag gelé. Her er det vigtigt, at dråberne placeres præcis i det mønster, som forskerne har instrueret maskinen til. Efter dråberne, som består er omkring 30.000 celler, er lagt i mønsteret, tager naturen over. Dråberne flyder sammen, og cellerne organiserer sig selv og danner menneskeligt væv og blodårer.

Når det første lag er groet sammen, lægges et nyt biopapir på, og nye dråber dryppes ned i geléen. Processen gentages flere gange, indtil vævet danner en tredimensionel struktur. Det færdige organ står tilbage, efter biopapiret er blevet opløst, og de forskellige lag har fusioneret.

Gabor Forgacs og hans forskerhold mener, fordi man benytter sig af patientens egne stamceller til at fremstille vævet, at man kan fremstille et hvert organ, uden kroppen frastøder det. Selv om Amerikanerne allerede har vist de kan fremstille væv, vil der gå mange år før, det bliver muligt at fremstille komplette organer.

Gabor Forgacs siger: ”Vi har printet fuldt biologiske nerve- og blodåretransplantater. Vi er tæt på at implantere stykker af blodårer i dyr, og vi har allerede gjort det med vores nervetransplantater.”

Om to år vil forskerne gennemfører de samme forsøg på mennesker, gennem deres firma Organovo, men det vil tage lang tid, inden det vil være muligt at købe blodårer og nerver.

 

bottom of page