top of page

ETIK OG POLITIK

ANBEFALEDE ARTIKLER

January 03, 2023

Debatindlæg: Lægemiddel til millioner kan forlænge levetid

Det nye lægemiddel Orkambi kan gavne og forlænge op til 75 % af cystisk fibrose patienters levetid. Men omkostningerne for en patient ligger på to millioner kroner om året. Hvorvidt skal prisen på et lægemiddel være afgørende for patientens behandling?

February 23, 2023

Vi er politiske dyr

Vi mennesker kan godt lide at tænke på os selv som andre dyr overlegne. Men vi er også et dyr. Politiske dyr, et zoon politicon som Aristoteles skrev, med en hjerne som er bygget til et forhistorisk miljø. Dine politiske holdninger er ikke kun et produkt af intellektuelle overvejelser, men af hormoner, sult, gener, fysik styrke og anden biologi

May 28, 2023

Amerikanske kvinder i fare: Politiker vil nægte dem adgang til sundhedspleje

Flere amerikanske præsidentkandidater har udtalt, at de vil nedlægge finansieringen af non-profit sundhedsplejeorganisationen Planned Parenthood.

Please reload

Forældre siger nej til børnevaccinationer

Stigende vaccineskepsis åbner for etisk dilemma: Skal fokus være på individet eller på samfundet?

Af Josefine Darket

"Vi kan godt være bekymrede for, om denne vaccineskepsis skader folkesundheden." – Søren Brostrøm, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

 

”Vi kan godt være bekymrede for, om denne vaccineskepsis skader folkesundheden. Den er medvirkende til, at vi ikke får øget tilslutningen til et børnevaccinationsprogram, fordi for mange forældre vælger vacciner fra”.

 

 

Dette udtaler Søren Brostrøm, enhedschef i Sundhedsstyrelsen

 

 

 

Ifølge Statens Serum Institut har 30.000 børn mellem 2010 og 2013 ikke fået første stik med MFR-vaccinen. Disse tal finder Søren Brostrøm stærkt foruroligende.

 

”Tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet i Danmark er slet ikke god nok. Den skal og bør være højere”, siger han.

 

Der er set en stigende vaccinationsskepsis gennem de senere år, og dette tolkes som et resultat af, at forældres frygt for, at sjældne vaccinationsbivirkninger skal ramme deres barn. Vaccinations Forum, er et af de vaccineskeptiske netværk, der efterhånden har organiseret sig i Danmark.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi er menneskelige skjolde.

Romina Libster er førende argentinsk forsker indenfor infektionssygdomme, og er stor fortaler for at lade sig vaccinere. Gennem vacciner beskytter man ikke kun sig selv, men også de mennesker, man er iblandt – de mennesker, der ikke selv kan blive vaccineret.

 

”Selv de mest velvaccinerede samfund har en sårbar minoritet – de unge, de gamle og de syge – hvis immunforsvar ikke kan tåle den svækkede virusdosis i en vaccine. Deres eneste forsvar er andre vaccinerede mennesker,” udtaler hun under et foredrag.

 

Når man lader sig vaccinere, kan man ikke blive smittet af den specifikke virus, og derved mindskes spredningen i samfund ved at forhindre de svageste fra at komme i kontakt med virusset.

 

Romina Libster mener, at vaccination i større grad er et fælles ansvar fremfor et individuelt valg. Når majoriteten af befolkningen i et samfund er vaccinerede, opnår befolkningen et sygdomsfrit stadie bedre kendt som ”folkeimmunitet”. Begrænsningen for folkeimmunitet varierer med sygdommen, afhængigt ikke kun af virusset, men i stor grad også procentdelen af den vaccinerede befolkning.

 

”Hvis procentdelen af befolkningen i et vaccineret samfund er under denne tærskelværdi, vil sygdommen begynde at sprede sig mere frit, og dette kan muligvis skabe et udbrud. Selv sygdomme, der på et tidspunkt har været under kontrol, kan fremblusse igen”, siger hun.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Else Jensen er af modsat opfattelse og mener, at det enkelte individ skal prioriteres over samfundet.

 

”Der er tale om et stort etisk dilemma for den enkelte. Men for mig at se er det unaturligt at forlange, at forældre frivilligt skal ofre deres barns helbred for alle mulige andre. Det er at gøre barnet til et middel for samfundet i stedet for et mål i sig selv. Det er en dehumanisering af den enkelte og krænkelse af individets rettigheder, hvis man ikke har lov at vælge vaccine fra.”

 

Efter MFR-vaccinen kom til Danmark i 1987, er antallet af mæslingetilfælde faldet fra et gennemsnit på 25.000 tilfælde til 50 tilfælde årligt.

 

Et stigende antal forældre siden 2010 undlader at vaccinere deres børn med den såkaldte MFR-vaccine, der beskytter imod mæslinger, fåresyge og røde hunde Mellem år 2010 og år 2013 er antallet af vaccinerede børn faldet med 5 % til 10 % under den anbefalede minimumsgrænse. Sundhedsstyrelsen kalder skepsissen en trussel mod folkesundheden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

”Vi mener, at danske forældre bør vide noget om fordele og ulemper –

også de alvorlige bivirkninger ved vacciner. Og danske forældre bør vide, at det er meget svært at blive helbredt for en vaccineskade” siger Else Jensen, formand for Vaccinations Forum.

 

Mads Wedel-Ibsen fra Rødekro i Sønderjylland har taget sagen i egen hånd. Han arbejder til daglig med alternative behandlingsformer som Heilpraktiker (alternativ behandler, red.). Derudover er han far til fire og har valgt ikke at vaccinere nogle af sine børn.

 

”Jeg har fundet ud af, hvor farlige de her sygdomme reelt er. Og jeg har fundet ud af, at der er en række betydelige bivirkninger ved en lang række af de her vacciner, der gives i vaccinationsprogrammet”, udtaler han.

  • MFR er en vaccine, der indeholder levende svækkede mæslinge-, fåresyge- og røde hundevirus.

  • Vaccinen har været i brug i Danmark siden 1987 og er en del af det Danske Børnevaccinationsprogram

  • Det anbefales, at vaccinen gives to gange i henholdsvis i 15 måneders-alderen og i 4-årsalderen

  • MFR-vaccinen giver livslang beskyttelse mod disse sygdomme.

  • 1 ud af 2500 mæslingeramte får hjernebetændelse som en direkte konsekvens af børnesygdomme, 1 ud af 3000 mæslingeramte dør, mens 1 ud af en million får en alvorlig hjernebetændelse af vaccinen

Hvad er MFR?

Graf over udviklingen af mæslingetilfælde i Danmark

bottom of page