top of page

ETIK OG POLITIK

ANBEFALEDE ARTIKLER

January 03, 2023

Ny teknik gør det muligt at forebygge øjensygdomme fra en smartphone

Med en ny adapter kan smartphones omdannes til et særdeles billigt apparat der kan bruges til omfattende øjenundersøgelser. Dette skal bruges til øjenundersøgelser i fattigere lande, hvor der ikke er adgang til almindelige apparater til undersøgelserne.

February 23, 2023

Forældre siger nej til børnevaccinationer

Stigende vaccineskepsis åbner for etisk dilemma: Skal fokus være på individet eller på samfundet?

May 28, 2023

Fremtidens baktierier er resistente

I de sidste halvtreds år har forskere verden over forsøgt at bekæmpe resistente sygdomsbakterier ved videreudviklingen af antibiotika. Bakterierne har nået sidste trin på resistensstigen, og hvis der ikke snart sker noget revolutionerende, kan det have fatale konsekvenser for fremtidige generationer.

Please reload

Debatindlæg: Lægemiddel til millioner kan forlænge levetid

 

Det nye lægemiddel Orkambi kan gavne og forlænge op til 75 % af cystisk fibrose patienters levetid. Men omkostningerne for en patient ligger på to millioner kroner om året. Hvorvidt skal prisen på et lægemiddel være afgørende for patientens behandling?

Af Ditte Marie Møller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orkambi er navnet på det nye lægemiddel, som i oktober 2015 blev en mulighed for otte patienter, der lider af cystisk fibrose. Selvom behandling med lægemidlet endnu ikke er godkendt af Koordineringsrådet for ibrugtagning af Sygehusmedicin (KRIS) i Danmark, valgte Rigshospitalet og Århus Universitetshospital, at de i mellemtiden selv ville betale for de otte patienters behandling. Der har førhen ikke været lægemidler, som kan behandle CF-patienter, men Orkambi vil være til gavn for 75 % ud af de 470 personer, der lider af sygdommen i Danmark.

 

Information præsenterer lægemidlets problematik i artiklen ”Ny dyr pille er en bombe under sundhedssystemet” udgivet 1. august 2015. Artiklen introducerer udfordringen angående behandlingens dyre pris på hele to millioner kroner pr. patient om året, og hvordan det kolliderer med fremtidens milliardbesparelser i 2016. Lægemidlet kommer ind på en andenplads som værende næstdyreste lægemiddel, og det er netop prisen og bekymringerne om konsekvenserne for den danske sundhedsøkonomi, der rejser diskussionen om, hvorvidt sundhedsvæsenet skal prioritere deres ressourcer i den ene eller den anden retning. Her burde der ikke være den store tvivl. Patienterne har brug for deres behandling, og vi bør altid gribe muligheden når chancen for et forbedret sundhedssystem optræder. Sundhedsminister Sophie Løhde er enig. ”Et sundhedsvæsen i verdensklasse er et sundhedsvæsen, hvor der er råd til ny og bedre medicin. Det må ikke være pengepungen, der afgør, om man kan få den behandling man har behov for” siger hun til DR Nyheder.

 

Hvidovre Hospitals vicedirektør Torben Mogensen kalder lægemiddelet en ”torpedo” og siger at ”Orkambi vil sprænge de igangværende spareøvelser, hvis ikke staten kommer med flere penge. Vi har nået smertegrænsen.” Der er selvfølgelig ingen tvivl om, at Orkambi er et dyrt lægemiddel, men det skal ikke ødelægge patienternes muligheder og stå i vejen for deres behov.

Orkambi er det første lægemiddel mod cystisk fibrose, og lægemidlet kan gå hen og blive revolutionerende. Så kan det virkelig være rigtigt, at lidende patienter skal være ude af stand til at gribe denne fantastiske mulighed og håbet om et bedre liv. Svaret burde være nej, men man bliver dertil nødt til at kigge på konsekvenserne, der opstår, hvis der lægges den mængde penge i behandlingerne. Der foregår i forvejen adskillige besparelser, og der er bestemt flere på vej. En vedtagelse af behandling med Orkambi kan eventuelt ende med at resultere i fyringer eller, at andre behandlinger vil stå på et dårligere økonomisk fundament. På den anden side skal prisen underordnes, når der er snakke om menneskeliv. Vi bør gøre mest muligt for at hjælpe mennesker i nød. Det er mennesker, der har brug for hjælp, og besparelserne skal ikke ødelægge deres mulighed for et længere og bedre liv. Sundhed bliver nødt til at få en plads højere op på prioritetslisten.  

 

Beslutningstagerne sidder i en svær situation. Man kan ikke undgå at have de økonomiske aspekter i tankerne, men menneskeliv er menneskeliv og alle skal prioriteres lige højt.

 

 

bottom of page